Octavia 1.6 AKL silnik kręci i nie odpala, bląd czujnika G40

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grac
    Classic
    • 2017
    • 0
    • Octavia III combi (5E5)
    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

patryk23, Dureń, gamoń, ale te określenia do fachowych/medycznych raczej nie należą :wink:
  • Grac
    Classic
    • 2014
    • 5

Witam,
    jak w temacie, nagle silnik przestał odpalac, kręci i nic. Po podłączeniu pod komputer pojawiły się 2 błędy:
    - uszkodzony czujnik halla g40 (sporadycznie)
    - sonda lambda (sporadycznie)
    Błędy skasowałem ale auto nie odpaliło, kolejny raz błędy się nie pojawiły. Dodatkowo mam teraz problem z połączeniem się ze sterownikiem, cały czas wyświetla komunikat o braku połączenia, ten sam laptop i ten sam kabel.
    W ostatnim czasie byly problemy z falowaniem obrotów, szarpaniem, gaśnięciem przy dojeżdżaniem do świateł i brakiem mocy.
    Tak myślę czy rozdząd mógł "przezkoczyć"?

Komentarz

• przemik
      RS
      • 2012
      • 1610

Raczej szukałbym ze coś z wiązką albo z przekaznikiem.... lub z samym zasilaniem ECU
      Przemek
      DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
      A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
      80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• Andy90
        Administrator
        • 2010
        • 859
        • Octavia I (1U2)
        • AKL 1.6 MPI 101 KM

U mnie pojawiał się błąd sporadyczny sondy lambda... miałem falowanie obrotów i nierówną pracę silnika oraz wyższe spalanie. Okazało się że sonda była uszkodzona - Ten sam silnik co Twój. Jak nie odpala to może być problem też i czujnika położenia wału. Co do komputera, posprawdzaj poza przewodami, bezpieczniki itd. itp.
        http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934
        https://www.facebook.com/ZielonaOctaviaByAndy/

Komentarz

• Grac
          Classic
          • 2014
          • 5

W drodze do mechanika spróbowałem odpalić auto poprzez zaciągnięcie i o dziwo odpaliło bez najmniejszego problemu. W chwili obecenej silnik cały czas odpala, pojawia się jednak błąd czujnik G40, na jutro jestem umówiony na jego wymianę.

Komentarz

Pracuję...